Najnovije

Dan Hrvatskog sabora

U Hrvatskoj se 8. listopada obilježava Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kad je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Ovu odluka, koju je Sabor donio jednoglasno, imala je sljedeći sadržaj: “Danom, 8. listopada 1991., Republika Hrvatska raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ; odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dotadašnje federacije – SFRJ; ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije; priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ na temelju načela uzajamnosti i spremna je s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose; nastavit će postupak uređivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ i u odnosu na bivšu federaciju“.

Ta je povijesna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Od 1. siječnja 2020. kada je stupio na snagu novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 8. listopada se više ne obilježava kao državni blagdan – Dan neovisnosti, nego kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora. 

Veza: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/8-listopada-dan-hrvatskoga-sabora?fbclid=IwAR32z0SfZJQNVeqIDJhCMBd45egRb7FEmSed_P00W8ssemEA3jyY-j1kVas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)